Sibbhults hembygdsförening

Sibbhults Glasmuseum och Hembygdsgård

Bygatan 13 och 15

Hembygdsgård och Glasmuseum
Gunvald Karlsson

Sibbhults hembygdsgård är belägen vid Bygatan i Sibbhult. Denna byggnad på Bygatan nr. 15, liksom det intilliggande Glasmuséet på Bygatan 13, uppfördes liksom ett antal liknande byggnader av Färe Glasbruk som bostäder till brukets glasarbetare.

Husen byggdes i trä och målades röda. Samma färg användes då privata hus byggdes. På grund härav fick Sibbhult i folkmun heta ”det röda samhället”. Detta enligt en uppgift av en sibbhultsprofil, Harald Krafft, som även uppger att glasbruksarbetarbostäderna byggdes åren 1912-1915 Husen användes fram till 1960 talet som bostäder Således använde även AB Färe Armaturfabrik dessa hus till sina arbetare för mycket låga hyror. De minsta husen hade en månadshyra a´15: -.

Under 1960-talet började moderna småhus byggas genom förmedling av Hjärsås kommun i Sibbhult och de röda brukshusen tömdes. Alla, utom de två, som finns kvar i dag, sanerades bort eller såldes för borttransport.

Sibbhults Hembygdsförening fick efter ett beslut av Östra Göinge kommuns kulturnämnd dispositionsrätt till huset, Bygatan 15, att använda som hembygdsgård till vilket det invigdes den 19 augusti 1989 av Gunvald Karlsson på uppdrag av Kulturnämnden i Östra Göinge kommun.

Några år senare fick Sibbhults hembygdsförening även disposionsrätt till
huset Bygatan 13 att använda som glasmuseum.

Vi håller regelbundet Öppet Hus
samt visar vår hembygdsgård och glasmuseum när någon så önskar

Skriv en kommentar:

Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Lilly Thomasson | Svar 01.01.2012 16.09

Sibbhults Hembygdsförening Glasmuseum och Hembygdsgård
Bygatan 13 0ch 15

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

23.04 | 19:39

Hej.

Har många gamla bilder på släkt i Sibbhult jag inte kan identifiera. Vill ni ha korten? Om, skickar jag dom gärna bara jag får en adress.

...
14.04 | 17:29

till för den nya bilismen - blev ingen succé - farfar kom ihop sig med Hr Färe och flyttade till Vårgårda 1929 där han blev Disponent vid Armaturfabriken.

...
14.04 | 17:27

Min farfar Patrik Svensson (senare Sölvell) arbetade då i Sibbhult och var troligen den som tog fram patentet - han åkte bla runt och sålde dessa kartor som var

...
28.01 | 18:28

Flyttade från Sibbhult 1950

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS