Anders Brynolf Nilsson

Sibbhult första starke man

SEBBEN

Anders Brynolf Nilsson

1847 – 1914

Lill Thomasson
 

Anders Brynolf var son till åbon Nils Oredsson och hans hustru Bengta. Hans farfar Ored Andersson ägde under första hälften av 1800-talet Feleberga by. Det var på Feleberga mark som de flesta människor var bosatta på under 1800-talet. Sibbhult hade bara ett fåtal innevånare.

Anders B. hade i början på 1870-talet tillträtt som ägare till Sibbhultsgården. Han gifte sig 1871 med Hanna Jönsson vars fader Jöns Nilsson ägde Sibbhultsgården. I Hjärsås Kyrkoarkiv står följande att läsa ang. Hanna och Anders B. vigsel ”Brudens moder, Hanna Larsdotter i Sibbhult var av Hofrätten över Skåne och Blekinge förordnad att giftomannarätten utöva i faderns f.d Nämndeman Jöns Svenssons ställe hvilken förrymt till Amerika ,och hade hon givit sitt samtycke skriftligen tillkänna”.

Anders B. och Hanna får fyra barn Axel, Anna, Betty Elsie och Hanna Maria. Men Hanna Marias födelse slutar olyckligt, Hanna avlider  i barnsängsfeber den11-10-1881. Hanna Maria avlider i navelros några dagar senare.

Den 6 okt. 1882 gifter Anders B. om sig med Anna Sonesson. Paret får två barn Viking Brynolf och Hulda Margareta.

Anders B. var en företagsam man. Han hade varit fyra år i Amerika och började nu förändra Sibbhult eller rättare sagt fortsätta den förändring hans farfar Ored hade påbörjat. Feleberga hade långt tillbaka varit i den företagsamma Oredsläktens ägo. Apropå Feleberga har här i äldre tider endast funnits en gård, men denna var till sitt omfång stor som en liten kyrksocken. Redan på 1500- 1600-talet befann den sig under den på sin tid så mäktiga ”Oredssläktens” ägo. En framstående medlem av denna släkten var Ored Andersson eller ”Feleberga Ored”, som han kallades. Ored  hade anlagt en spiksmedja, delvis också en kopparhammare, vid sina ägor vid Sibbhultsån. Han hade även kvarn och såg i veksamhet. Smeder kom från Småland och någon tid gick affärerna bra, men när maskinspiken kom i marknaden var det slut på den sortens spiksmide som Ored Andersson bedrev. Ored Andersson var på så sätt den första som startade inkomstbringande verksamhet i det som vi nu kallar Sibbhult.

 

Anders Brynolf Nilsson 1847- 1914 Anders Brynolf Nilsson gick under benämningen SEBBEN.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

23.04 | 19:39

Hej.

Har många gamla bilder på släkt i Sibbhult jag inte kan identifiera. Vill ni ha korten? Om, skickar jag dom gärna bara jag får en adress.

...
14.04 | 17:29

till för den nya bilismen - blev ingen succé - farfar kom ihop sig med Hr Färe och flyttade till Vårgårda 1929 där han blev Disponent vid Armaturfabriken.

...
14.04 | 17:27

Min farfar Patrik Svensson (senare Sölvell) arbetade då i Sibbhult och var troligen den som tog fram patentet - han åkte bla runt och sålde dessa kartor som var

...
28.01 | 18:28

Flyttade från Sibbhult 1950

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS